Bloedonderzoek

 

Algemeen bloedonderzoek

Is er sprake van verminderd presteren of is het paard net niet fit? In overleg of na lichamelijk onderzoek kan gekozen worden voor een screenend bloedonderzoek. Een screeningsonderzoek geeft een uitgebreid beeld van de meest belangrijke bloedwaarden. Daarbij worden ontstekingswaarden, rode bloedcellen (evt. bloedarmoede), witte bloedcellen, lever-, nier- en spierwaarden onderzocht. Eventueel kan het screeningsonderzoek uitgebreid worden met onderzoek naar elektrolyten, mineralen en vitamine E.

Wij bieden ook bloedonderzoeken aan die meer informatie kunnen verschaffen bij allergieën, vermeende klophengsten en toegediende medicatie.

Insulineresistentie

Bij paarden met het Equine Metabool Syndroom is sprake van insulineresistentie (insuline dysregulatie). Bij die paarden zien we veelal een abnormale vetopslag en een verhoogde kans op hoefbevangenheid. Insulineresistentie kunnen we aantonen met bloedonderzoek. 8 uur voor het uitvoeren van de test krijgt het paard geen krachtvoer of gras meer. 2 uur voor de test wordt ook het ruwvoer (hooi/kuil) uit de stal gehaald. Voorafgaand aan het bloedonderzoek kun je het paard via de mond koolhydraten toedienen met een speciale siroop. Vervolgens nemen we na 75 minuten bloed af waarin we het glucose- en insulinegehalte bepalen.

ACTH-test (PPID/Cushing)

In de meeste gevallen kan PPID (ziekte van Cushing) met een eenvoudige bloedtest worden vastgesteld. Onderstaand tref je meer informatie over deze aandoening.