headshaking.jpeg

Headshaking: Neuromodulatie | Elektrische zenuwstimulatie | PENS

Headshaking

Een behandeling voor headshaking die wij aanbieden bij het paard op stal, is elektrische zenuwstimulatie (ook wel neuromodulatie, PENS of elektro acupunctuur genoemd). Headshaking of hoofdschudden is een vervelende aandoening waarbij het paard heftig met het hoofd beweegt. Het schudden kan verticaal, horizontaal of in een draaiende beweging optreden. Meestal gebeurt dit als het paard beweegt, maar soms ook wanneer het paard op stal, in de paddock of in de wei staat. Ook over de tijd kan het schudden meer of minder heftig aanwezig zijn; bij veel paarden zijn de verschijnselen in het voorjaar en de zomer het hevigst.

De oorzaken zijn divers: gebitsproblemen (bijvoorbeeld een kieswortelonsteking), problemen aan de ogen, oren of luchtzakken, pijnlijkheid van de wervelkolom, jeuk, allergie (bijvoorbeeld pollenallergie) of een overgevoeligheid voor omgevingsfactoren zoals zonlicht, wind, regen of warmte. Bij veel headshakers ligt de oorzaak in een afwijking van de nervus trigeminus (een belangrijke zenuw in het hoofd). Bij mensen is bekend dat een overgevoeligheid van de trigeminuszenuw kan zorgen voor ernstige aangezichtspijn. Bij paarden met headshaking syndroom is het dan ook denkbaar dat prikkels als licht of wind de overgevoelige zenuw triggeren.

Behandeling van headshaking: Neuromodulatie | Elektrische zenuwstimulatie | PENS

Bij elektrische zenuwstimulatie (ook wel neuromodulatie, PENS of elektro acupunctuur genoemd) wordt via een naald onder de huid de n. trigeminus gestimuleerd. Het paard krijgt een sedatie (‘roesje’), maar blijft gewoon in de benen; er is geen narcose nodig. De elektrische zenuwstimulatie heeft geen nadelige gevolgen.

Het grote voordeel van de variant van PENS die wij toepassen, is dat het ook bij het paard op stal kan worden uitgevoerd. De therapie is niet belastend voor het paard en het is niet nodig om een lokale verdoving toe te passen. Daarnaast kan het paard gewoon in de eigen vertrouwde omgeving behandeld worden.

Wij rijden uit in geheel Nederland en ook over de grens in België en Duitsland.

De behandeling wordt afhankelijk van het effect een aantal keer herhaald. De tijdsduur tussen de opeenvolgende behandelingen waarin het paard geen of minder klachten heeft, zien we veelal over de tijd toenemen. De resultaten tot dusver laten voor veel paarden een sterke verbetering zien. De behandeling geeft niet bij alle paarden voldoende resultaat, maar in combinatie met andere maatregelen (zoals bijvoorbeeld een UV-werend masker, neusnetje, aangepast management en soms ook medicatie) proberen we het voor het paard zo comfortabel mogelijk te maken.

Gratis vrijblijvend een online intake plannen?